R.E.A.

Tryck på någon av kategorierna för att se mer

Såsom i helvetet

ABBA:s Comeback

Zon parodi

Absolut Kidz parodi

Anders Ekborg Smurfhits

Anders Lundin raggar

Crazy Frog parodi

Säsong 1-5
på Hamburger Börs


R.E.A - Roligt Elakt Aktuellt hade sin ur-premiär den 21 januari 2000. Det har varit en fantastisk resa. Originalcasten var Janne Åström, Sissela Kyle, Babben Larsson, Anders Lundin och jag, Andreas Nilsson. Under många år blev det så att vi killar var kvar som nån slags kärna och tjejerna kom och gick men detta var alltså den första REA-konstellationen som höll på i 5 säsonger och när jag lämnade gruppen hade vi avverkat 14 säsonger under 9 års tid!

Att vi skulle hålla på så länge trodde man inte den där dagen då regissören Hans Marklund sammanförde oss första gången. Fem totalt olika typer av aktörer skulle tillsammans med Hans och Calle Norlén skapa en ny typ av underhållning. Många kråkor var det som kraxade i kulisserna när det offentliggjordes eftersom flertalet av oss inte var kända publikdragande namn och faktum är att det inte såldes några biljetter förrän vi haft vårat första publikgenomdrag. Då började djungeltrumman gå och vi hade i princip fulla hus ända sedan dess. Formen som bestod av att driva hårt med den egna branschen har sedan dess blivit allenarådande så ett REA av idag skulle nog se helt annorlunda ut.

Vi blev tillfrågade om vi ville föra över REA till TV-format så två vändor med SVT blev det under den här perioden. Våren 2001 och våren 2002. Totalt 16 halvtimmar med sketcher och sånger blev det och ett gäng gästartister avverkade vi. Tommy Körberg, Petra Nielsen, Josefin Nilsson, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Björn Kjellman, Lena Philipsson, Claes Malmberg, Anneli Alhanko, Markoolio, Anne-Lie Rydé, Loa Falkman och Wenche Myhre var med och satte en liten extra krydda på programmen. Små inhopp även av Kim Andersson, Bert Karlsson, Per Morberg och Tina Nordström.
TV-serierna hade en ramhandling skriven av i huvudsak Anders Lundin och Hans Marklund. Ensemblen ändrade som vanligt i sista sekund. Ramhandling och videosketcher under åren framåt spelades huvudsakligen in av Action Film, Anders Jacobsson och Henrik Koehlman.

Ansvariga för texterna till ordinarie show var under åren Calle Norlén, Hans Marklund, Anders Lundin, ja faktiskt hela ensemblen och bidrag har även kommit från Manusfamiljen samt Edward af Sillén och Daniel Rehn.

Originalorkestern bestod av Kapellführern Kristoffer Nergårdh på pianinon, den basiske Robban Ivansson, rytmkoordinatorn Jonas Stadling och Esbjörn Öhrvall på luta extraordinaire. Under åren som följde var Stoffe och Jonas kvar som kärnan i orkestern och nya medlemmar på bas och gitarr tillkom allt eftersom. På gitarr har vi nämligen sett och hört Roger Gustafsson och Nick Malmeström. På bas Thomas Lindberg och Anders Kotz.

Ljudgestapo nästan alla säsonger var David Granditsky. Inhopp samt en hel säsong gjordes av Anders 'Nypan' Nyberg.
På monitor-sidan har vi huvudsakligen haft Steve Persson och Greg Neville vid spakarna.
Ljuset har designats och/eller levererats av Arne Dahl, Anders "Q-lan" Wallerts, Ola Fuchs, Jocke Lantz och sista säsongerna av Niclas Erdman.
Scenchef alla år den vidunderlige Roffe Sundin.
Mick Holmsten gjorde scenografin första säsongerna sedan tog Roffe med hjälp av Hans de resterande.
Chef för Kostym under alla år var den outtröttlige Lotta Borgman som även jobbade som påklädare.
Peruk och Mask signerat Julia Mengarelli.
Producent för hela spektaklet var Alan Evans.
Otaliga är de som vickat och assisterat på alla poster under åren. Utan er, ingen show!

Efter säsong 5 var det dags för Hamburger Börs att pröva nya shower ett tag.
Hösten 2002 var det Lena Ph-showen som gjorde comeback i storstan. Till våren 2003 blev det en ny show, Fantastix med Markoolio, Linda Lampenius och Cirkus Cirkör. Tyvärr blev inte den showen den succé som Börsen hoppats på så REA blev blixtinkallat och en ny show sattes ihop redan hösten 2003.


Säsong 6-7
på Hamburger Börs


Efter ett uppehåll på 1 år så blev det då en fortsättning på R.E.A. Ensemblen var nästan densamma. Ny var Sussie Eriksson som ersatte Sissela Kyle som spelade revy på China-Teatern. Sussie som är otroligt allround passade in i gruppen direkt. Själva grundtanken med REA var att det var konceptet och föreställningen som hade huvudrollen och att vi skådespelare och artister skulle kunna komma och gå. Nu blev det så att ingen ville/vågade stiga av tåget den första vändan så vi fick aldrig testa om idéen fungerade.
Efter uppehållet så kom eldprovet. Skulle det gå att ersätta en av oss? Det visade sig att det gick. Och det kändes ju tryggt inför framtiden om delar av ensemblen skulle vilja stiga av en stund och göra något annat ett tag. Och det visade sig ju senare när Babben tog time out och kom tillbaka. Formen och föreställningen funkade.

Både hösten 2003 och våren 2004 rullade på fantastiskt bra. Publik och recensenter jublade och vi hade fantastiskt kul på jobbet. Vi gjorde korta sketcher i Söndagsöppet under hösten och gjorde presentationerna av artisterna på den stora finalen i Melodifestivalen under våren. Då det enda media skriver om under denna period är melodifestivalen så beslutades det att vi varje torsdag skulle ha en temakväll. Schlagerfrossa, där vi blandade gamla R.E.A-schlagerlåtar med de nya schlagerartisternas alster.
Dessa kvällar bjöd vi in gästkonferencierer som ledde den fiktiva tävlingen. Gäster var Siw Malmkvist, Lena Ph, Mark Levengood, Pontus Gårdinger, Kristin Kaspersen, Josefine Sundström, Agneta Sjödin, Pernilla Wahlgren, Kattis Ahlström och Harald Treutiger. Vi körde Jullunch-shower i December och på våren testade vi två Brunschföreställningar, funkade utmärkt.


Säsong 8
på Hamburger Börs


Den 8:e säsongen av R.E.A blev relativt kort men väldigt intensiv och inför utsålda salonger. Vår nya REA-medlem Anna Pettersson hoppade in och Babben hoppade ut. Babben skulle sjunga storbandsjazz och åka Sverige runt ett tag.
Anna som spelat allt från 'Personkrets 3:1' (Norén) till ren underhållning i 'Pizzeria Gasolino' (L-G Persson) och är en stark personlighet bidrog med en ny kraft i REA- familjen och till vår stora glädje skulle hon även vara med när vi nystartade den 27 september 2005.

Säsong 8 sträckte sig från 6 november till 18 december, tis-lör med ordinarie kvällsshowen och med Brunsch-shower i november samt Julshow-luncher i december.

Inför denna säsong var tanken att vi skulle föra in en röd tråd i showen. Alla artistparodier och sketcher skulle utgå från en gemensam fest vilket kunde leda till nya och oväntade ingångar i spelet. Tyvärr öppnade spelperioden med att ett trappsteg rämnade och Janne gjorde sig så pass illa att han inte kunde medverka från säsongstart och två veckor framåt. Detta ledde till att vi var tvungna att bygga om hela showen på en dags varsel och slänga in gamla hits från förr. Regissören Hans Marklund kunde som tur var hoppa in och fylla ut i de gruppnummer som Janne var med i. När väl Janne kom tillbaks så behöll vi det gamla nummerrevytänket, så vår originalidé kunde inte genomföras denna gång.

Däremot så hade vi de tre sista veckorna olika gäster i showen. Den första gästen var Maria Möller som rev ned applåder med sina artistimitationer. Den andra gästen var Katrin Sundberg som bl.a. gjorde ett fantastiskt Lill-Babs-nummer. Den tredje och sista gästen var Maria Lundqvist som gav julstressen ett ansikte. Tre geniala kvinnor som förnyade showen varje vecka. Sussie Eriksson lämnade oss efter denna säsong då hon fått en stor roll i 'Mamma Mia' som hon för övrigt gjorde med bravur.


Säsong 9-10
på Hamburger Börs


Hösten 2005 var det dags igen. Ny fräsch show med nytt fräscht ansikte. Maria Möller steg in efter Sussie Eriksson som Björn & Benny stulit till Mamma Mia. Maria som varit med oss en vecka redan hösten 04 var då ett ganska oprövat kort men det funkade toppen och publiken gillade henne skarpt.
Överlag kändes den här säsongen som en av de jämnaste vi haft på länge i den mån att alla hade bra solonummer och gruppnumren var av genomgående hög standard. Publik och recensenter gav oss MVG och det kändes fantastiskt roligt att gå till jobbet. I December tillkom ett antal jullunch-shower så när väl julen infann sig var vi rätt slut .

Vi fortsatte in på en förkortad 10e säsong våren 2006, vi spelade bara fram till slutet av februari. Men å andra sidan fick vi ett kärt besök av en gammal REA-artist dessa veckor. 'The return of Babben'. Ett bejublat gästspel från vår första leading lady som blandade monologer och visor om vartannat.

Sen gick REA i dvala under vår och sommar för att återigen dyka upp med premiär för den Elfte säsongen den 21/9-2006. Tyvärr, lämnade Maria och Anna oss för nya utmaningar men å andra sidan dök det upp två andra roliga tjejer.


Säsong 11-12
på Hamburger Börs


På hösten 2006 introducerade vi två nya tjejer i REA. Annika Andersson, skarp revyräv från Falkenbergsrevyn och panelhöna i Time-Out samt Rachel Mohlin som kom från vass imitatör i Public Service på radion och Kvarteret Skatan på SVT. Två underbara människor som tillförde nya element i REA-showen. Hösten blev tuff med många spelningar, mot slutet var vi uppe i 9 i veckan men kul hade vi.
Vi visste redan på hösten att Annika var hos oss på lånad tid eftersom hon redan var kontrakterad för en annan föreställning men den tid hon var hos oss var fantastisk.
Som tur var för oss avslutade Sussie Eriksson sin period med Mamma Mia och kunde hoppa in i showen säsong 12 våren 2007 som blev en ganska kort men intensiv REA-säsong.


Säsong 13-14
på Hamburger Börs


I Januari 2008 drog så den 13 säsongen igång. Till vår stora glädje fortsatte både Sussie och Rachel. Denna gång ville chefen se en Greatest hits av REA. Det ville väl inte riktigt vi eftersom risken att man tappar bort A i REA är överhängande så vi hittade en gyllene medelväg. Vi hittade på att REA firade 75 år som krogshow. Det gav oss mer spelutrymme att kunna både använda oss av gamla nummer och pressa in nya i formen. Hela föreställningen började som jubileumsshow med återblickar över de gångna 75 åren och där kunde vi pressa in allt från After Darks debutshow 1933 till idag och samtidigt trycka in dagsfärska referenser.
Denna show känns som den mest genomarbetade vi gjort och blev uppskattad både av publik och kritiker.
Under våren hade vi dessutom med oss gästartister som tillförde nya sidor till föreställningen. Gästerna var Svante Drake, Ola Forssmed, David & Fofo, Morgan Alling och Babben Larsson. Alla med sina egenheter och specialiteter som gav oss många hjärtliga skratt.

På hösten, säsong 14 bytte vi ut en hel del material och repeterade in både gammalt och nytt men formen REA-75 år behölls intakt. Inga gäster denna säsong så vi fick plats med desto mer eget material. Under spelperioden repade vi in ett helt nytt slutrace som kompletterade jubileumsformen ytterligare så när vi väl avslutade säsongen kändes föreställningen helt komplett.

Min sista föreställning med REA blev den 20 december 2008.


Säsong 15-


2009 blev helt REA-fritt på Hamburger Börs och när det väl planerades en ny REA säsong 2010 så var jag och Janne Åström borta ur ensemblen.
Man strök ner en medlem och tog in två nya aktörer.
Ensemblen var nu bantad till 4 personer: Sussie Eriksson och Anders Lundin var kvar och in kom Ola Forssmed och Charlott Strandberg. Sedan vi lämnade REA har Hamburger Börs sålts till 2Entertain som låtit Wallmans ta över lokalerna. Nu spelas andra shower där och REA blev ett tag utlokaliserade till Göteborg med ny medlem, Anna Carlsson istället för Charlott. Nån vända till där Katrin Sundberg var med och den sista showens medlemmar blev Anders, Sussie, Ola och Rachel. REA gick i graven(?) med ett 15-årsjubileum på Intiman 2014.